Shakki voi olla myös lapsille sopiva

shakki

Shakki on myös lapsille hauska peli. Samalla sen pelaaminen voi auttaa lasta kehittämään ongelmanratkaisutaitojaan, tarkkaavaisuuttaan ja visuaalista muistiaan. Tämä klassinen peli on siis sekä hauska että kehittävä, joten voisiko vanhempi parempaa toivoa lapselleen? 

Tämä artikkeli kertoo vinkkejä shakin pelaamiseen ymmärrettävällä tavalla. Sen lukemalla oppii niin nappuloiden järjestelyn, shakki siirrot ja monet muut pelaamiseen vaikuttavat seikat.  

Alkuun pääsy

Shakkilaudan esiin ottamisen jälkeen lauta asetetaan niin, että jokaisella pelaajalla on valkoinen tai vaalea ruutu oikeassa alakulmassa. Tämän jälkeen alkaa pelinappuloiden järjestäminen. Sotilailla täytetään toinen rivi ja tornit asetetaan kulmiin. Ratsut puolestaan menevät tornien viereen ja lähetit menevät taas ratsujen viereen. Kuningatar asetetaan lähetin viereen – musta kuningatar mustaan ruutuun ja valkoinen kuningatar valkoiseen ruutuun. Yksi paikka jää jäljelle ja se on varattu kuninkaalle. 

Sitten voidaan aloittaa pelaaminen. Useimmiten valkoisilla nappuloilla pelaava tekee ensimmäiset shakki siirrot, joka tarkoittaa sitä että pelaajat päättävät kuka saa valkoiset nappulat – ensimmäisenä aloittavalla voi olla hieman pientä etua tästä vuorosta.  

Nappuloiden arvot ja funktiot 

Shakkinappuloissa kuningas on samaan aikaan tärkein, mutta yhtäaikaa myös heikoin. Se nimittäin voi liikkua vain yhden ruudun kerrallaan. Etuna on se, että kuningas voi liikkua mihin tahansa suuntaan. Mutta jos vastapuolen nappula rynnistää kuninkaan kimppuun, tästä tulee “shakki”. 

Kuningatar on taas pelissä voimakkain. Se voi liikkua mihin suuntaan vain ja niin pitkälle kuin haluaa, paitsi jos edessä on oman puolen nappula. Tornia voi myös liikuttaa niin pitkälle kuin haluaa, mutta suuntavaihtoehdot ovat eteen, taakse sekä sivuille – ei siis vinottain. Lähetit liikkuvat myös niin pitkälle kuin haluaa, mutta vain vinottaisesti. Lähetin tulee pysyä vain siinä värissä jolla peli on aloitettu.  

Ratsuja voidaan siirtää kaksi ruutua yhteen suuntaan, sekä sen jälkeen yhden ruudun 90 asteen kulmassa. Tästä tulee siis eräänlainen L-muoto. Ratsut voivat liikkua myös muiden nappuloiden yli. Sotilaat saavat taas liikkua kaksi ruutua eteenpäin ensimmäisellä siirrollaan. Tämän jälkeen ne voivat liikkua vain yhden ruudun per siirto. Sotilaiden supervoimana on myös nappuloiden lyönti yhden ruudun verran vinosti.   

Shakki vai matti

Moni muistaa shakin kolmesta sanasta: shakki ja matti. Shakki selitettiinkin jo aiemminm mutta matti taas tarkoittaa pelin lopputavoitetta – mattia vastustajan kuninkaalle. Käytännössä se tarkoittaa että kuningas on asetettu shakkiin eikä pääse enää sieltä pois. Peli on ohi tämän jälkeen. Mutta tiesitkö sitä että shakkipeli voi päättyä myös tasapeliin.  

Se voi tapahtua myös silloin kun pelaajalla olisi vuoro siirtyä, mutta pelin sääntöjen mukaisia siirtoja ei ole jäljellä. Tämä voi tapahtua vaikka kuningas ei olisikaan shakissa. Joskus voi taas käydä niin että vastustajalla olisi muuten mahdollisuus mattiin pakottamiseen, mutta pelilaudalla ei ole tarpeeksi nappuloita sen toteuttamiseen. 

On myös käynyt niin, että pelaajat ovat pelanneet 50 peräkkäistä siirtoa eikä kumpikaan pelaaja ole siirtänyt sotilasta tai lyönyt vastustajan nappulaa. Yksinkertaisesti voi myös käydä niin että molemmat pelaajat haluavat sopia tasapelistä ja lopettavat pelaamisen tämän takia. 

Kuinka jatkaa harjoittelua 

Tässä artikkelissa vain pintaraapaistiin shakkia ja sen sääntöjä. Paras tapa oppia ei ole välttämättä ohjeiden lukeminen, vaan shakkia tulee myös pelata ja tarkistaa siinä samalla sääntöjä mitä saa tehdä ja mitä ei. Vaikka tämä kuulostaa työläältä, voi hyvinkin unohtua että shakin pelaaminen on erittäin hauskaa ja yleensä innostus shakissa paranemiseen lähtee pelaajasta itsestään.