Spottivalot sopivalle etäisyydelle toisistaan

spottivalaisin

Valothan voidaan asettaa suunnilleen samanlaiselle etäisyydelle toisistaan, eikä sillä ole juuri väliä, mistä kohdin katon reunaa tekee ensimmäisen reiän spottivalolle? Näin ei asia ole, vaan etäisyydellä on väliä.  Yksi yleisimmistä virheistä, joita ihmiset tekevät asentaessaan kohdevalaisimia keittiöönsä tai johonin muuhun huoneseen, on valaisimien etäisyys – tai monesti sen puute – toisistaan. Valojen välissä pitäisi olla riittävästi tilaa, jotta ne eivät peittäisi valaistavaa aluetta. Toisaalta ne eivät saisi olla liian kaukana toisistaan, jottei valaisimiin syntyisi tummia kohtia.

On olemassa yksinkertaisia sääntöjä, joita noudattamalla voit varmistaa, että etäisyyden mittaaminen onnistuu. On hyvä eritellä kolme yleisintä aluetta, joilla valonheittimiä käytetään: kaappien alla, sokkelissa ja katossa. Tässä artikkelissa on lisää informaatiota tästä asiasta, jota tulisi toitottaa enemmänkin aloitteleville sisustussuunnittelijoille ja oman kodin rakentajille sekä remontoijille.

Huoneen käyttötarkoitus määrittelee huoneen valaistuksen

Kaapin alle sijoitettavien valaisimien suunnittelussa on tärkeää, että valaisimet sijoitetaan tasaisesti ja johdonmukaisesti kunkin kiinnikkeen kanssa. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että joka spottivalaisin tulisi sijoittua 50 senttimetrin välein, jotta valo leviäisi hyvin. Jos valaisimien välissä ei ole riittävästi etäisyyttä, valon vaikutus keskittyy liikaa yhteen paikkaan.  On myös tärkeää pitää kohdevalaisimet tasaisesti, jotta keittiöön saadaan houkutteleva symmetria. Epätasaiset valot voivat näyttää epämiellyttäviltä, erityisesti pimeällä.

Huoneen käyttötarkoitus on tärkeä tekijä, kun mietitään huoneen valaistusta ja sen suunnittelua. Huoneen käyttötarkoitus kertoo ja määrittelee keskipisteiden sijainnin ja tarvittavan yleisen kirkkauden tason. Perinteisessä valaistuksessa käytetään yhtä keskeistä riippuvalaisinta ja tarvittaessa lisää pöytä- ja vakiovalaisimia, mutta spottivaloissa LED-valot voidaan sijoittaa strategisesti, jotta voidaan tuottaa räätälöity valaistusratkaisu, joka palvelee huonetta ja sen käyttötarkoitusta.

Sokkelivalot eli lattian rajassa olevat valot ovat hieman erilaisia kuin kaapin alle sijoitettavat valonheittimet. Riippuukin enemmän keittiöstä, kuinka nämä valot kannattaa sijoitella. Eri keittiöissä on erilaiset pohjaratkaisut joka vaikuttaa asiaan luonnollisesti. Jos vain on mahdollista, kannattaa sijoittaa sokkelivalaisin jokaisen kaapin oven tai laatikon keskelle. Näin sijoittelu on linjassa laatikon kahvan tai yksikön keskikohdan kanssa. Se voi myös luoda tyylikkään ja tasaisen ulkonäön. Jos ovien tai laatikoiden leveys ei ole tasakokoinen, sokkelivalaisimien sijoittaminen noin 40 – 50 senttimetrin välein on järkevää. 

Sopiva väli valon ja katon reunan väliin

On useita asioita, jotka on otettava huomioon suunniteltaessa spottivalaistusta keittiön kattoon. Tärkeä paperi on keittiön pohjapiirustus, jota kannattaa hyödyntää tässäkin, ennen kuin vain asentelee valoja kattoon sen kummemmin miettimättä.  75 cm – yhden metrin rako saa kuitenkin olla alasvalojen ja katon reunan välissä. Näin valo pääsee leviämään ja valaisemaan koko huoneen, jolloin se näyttää hyvin valaistulta ja tilavalta.

Katon korkeus vaikuttaa myös paljon. Korkeammassa katossa ei tarvita ylimääräisiä alasvalaisimia sopivan valomäärän tuottamiseksi, mutta on otettava huomioon se, että yksittäisten lamppujen tulee olla tarpeeksi tehokkaita, jotta ne tuottavat riittävän kirkkauden aina lattiaan asti. Jos tilassa ei ole mahdollista mahduttaa metrin tilaa jokaisen spottivalon väliin, sinun on silti aloitettava merkkaaminen metrin välein katon reunasta. Tämän jälkeen jaa käytettävissä oleva tila haluamasi valaisimien määrän perusteella ja sijoita valaisimet tasaisesti niiden väliin.

Himmennettävät valot liukukytkimellä antavat sinulle lisähallintaa valaistukseen. Voit esimerkiksi säätää valon tasoa erilaisiin tarpeisiin. Himmennys antaa mahdollisuuden asentaa downlight-valot jotka tuottavat liikaakin valoa joskus. Voit vähentää valaistustasoa manuaalisesti tarpeen mukaan, eikä sinun kannata edes yrittää luoda yhtä valaistusta, joka sopisi ihanteellisesti kaikkeen.