LED-valot ovat valaisimien pelastus

LED-lamput

Valaisimia on saatavilla nykyään todella monipuolisesti tarpeeseen kuin tarpeeseen. Myös kodin sisustukseen olevia valaisimia on monipuolisesti saatavilla, ja tarjolla on niin retroa kuin moderniakin ilmettä. Se mikä tällä hetkellä on trendin huipulla, on tietenkin LED-valojen käyttö valaisimissa. LED-teknologia on mullistanut myös valaisimien mahdollisuudet ja hyvänä esimerkkinä käyvätkin saatavilla olevat kodin valaisuratkaisut. Jos haluat pysyä LED-teknologian ajan hermolla, osta valaisimet täältä – valikoima on nimittäin huima. 

Tässä artikkelissa avataan hieman tämän teknologian historiaa ja kerrotaan eri mahdollisuuksista, mitä tämä teknologia antaa ennen kaikkea kodin valaistukseen ja sisustukseen. Ole hyvä ja aloita seuraavaksi LED-teknologian yksinkertaistetusta historiasta!

  

Mikä ihmeen LED? Entäpä valodiodi?

Valodiodi eli LED on tällä hetkellä energiatehokkain valaistustekniikka. Sitä voidaan käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ja yrityskäyttöön. On myös huomioitava, että se on myös yksi nopeimmin kehittyvistä tekniikoista. 

Vuonna 1961 Robert Biard ja Gary Pittman keksivät infrapunaledin sattumalta työskennellessään Texas Instruments -firmalle. Tällä kertaa valo vain oli ihmiselle näkymätön. Vuonna 1962 Nick Holonyak Jr. keksi ensimmäisen LED:n, joka pystyi tuottamaan ihmisellekin näkyvää punaista valoa.  

Vuonna 1972 Monsanto -yrityksen M. George Craford onnistui valmistamaan LED-valoja, jotka säteilivät vaaleankeltaista valoa. Samainen yritys aloitti valmistamaan LED-valoja laajamittaisesti ja massakäyttöön. 1970-luvun puolivälissä tutkijat tekivät LED-valoja, jotka säteilivät vaaleanvihreää valoa ja vuosikymmenen lopussa ledeistä saatiin puhdasta vihreää valoa säteileviä lamppuja.  

Hyvin kirkkaan punaiset, keltaiset ja vihreät ledit onnistuttiin tekemään puolestaan 1980-luvun alussa ja seuraavan vuosikymmenen alussa tutkijat saivat aikaiseksi ledejä, jotka olivat kirkkaan oransseja, vihreitä, keltaisia ja oranssinpunaisia. Japanilainen Shuji Nakamura keksi ultrakirkkaan siniset ledit, jotka olivat perusta myöhemmin valkoisille ledeille. Näiden myötä myös kuluttajat pääsivät nauttimaan ledivaloista, koska kustannukset olivat tässä vaiheessa jo huomattavasti matalammat. 

Nykyiset LED-valot ovat jopa seitsemän kertaa tehokkaampia kuin perinteiset hehkulamput. Ne myös kuluttavat 80 prosenttia vähemmän energiaa. Mikä on myös hienoa, on se että ne  kestävät 25 kertaa kauemmin kuin hehkulamput. Eikä tutkimus tähän ole loppunut. Nyt on jo saatavilla ledejä, jotka säteilevät ultraviolettia mustaa valoa. 

LED-valot ovat valaisimissa arkipäivää

LED valot on sisällytetty tätä nykyä yleisvalaistuksessa käytettäviin lamppuihin ja valaisimiin. Koska ne ovat pienikokoisia, ne tarjoavat sisustukseenkin ja sisustukseen kuuluvaan valaisuun ainutlaatuisia suunnittelumahdollisuuksia. Eräät ratkaisut saattavat fyysisesti muistuttaa tuttuja hehkulamppuja, mutta joissakin valaisimissa ne voivat olla sisäänrakennettuna ja sitä myötä myös pysyvänä valonlähteenä. LEDit tarjoavat hienon mahdollisuuden innovoida valaistusta ja sisustusta. Yksi niiden etu on se, että ne soveltuvat laajempiin sovelluksiin kuin perinteiset valaistustekniikat.

Suuri etu LED-valaistuksessa on se, että valittavana on mahdottoman monia eri tyylejä, kuten esimerkiksi artikkelin alussa olleen Nettilamppu-verkkokaupan sivuilta voit helposti huomata. Tavalliset LED-lamput eivät välttämättä eroa vanhan liiton hehkulamppuja hyödyntävistä valaisimista, ja se on itse asiassa ideakin – että samanlaisen fiiliksen saa vaihtamalla edullisempaan ja tehokkaampaan tekniikkaan. LED-valojen yksi nousevia trendejä ovat LED-nauhat, joita voidaan asentaa esimerkiksi tv:n taakse, lattianrajaan, portaikkoon ja moneen muuhun paikkaan kotona. LED-neonvalot ovat nekin suosittuja tätä nykyä, korvaten vanhaa tekniikkaa tehokkaasti. 

Ulkotilojen sisustukseenkin ne käyvät hyvin. Valaisimissa on tarjolla vedenkestäviä malleja ja esimerkiksi puutarhaan sopivia valaisimia. Eräät LED-lamput on tehty näyttämään halogeenilampuilta. Niissä voi olla jopa korostettuna hehkulangat, jotka muistuttavat vanhoista ajoista, mutta turvallisella ja tehokkaalla tavalla. LED-valaistuksella voi todellakin luoda minkä tahansa ilmeen, niin vanhan kuin modernin.