Monipistevalaisua – vai vain yhdellä lampulla videot kuntoon?

valaismet

Videoiden tekeminen on yhä isompi juttu vuosi vuodelta. Monet harrastavat vloggausta ja sosiaalisen median kanavat luottavat entistä enemmän videokuvaan, valokuvien sijaan. Jopa CV:t ja ansioluettelot tehdään nykyään videoina. Usein kuitenkin videoissa on monia teknisiä ongelmia. Ääni voi olla huonolaatuinen ja sitten myös valaistuksen määrä on aivan riittämätön. Tässä artikkelissa on vinkkejä kuinka saat jälkimmäiseen ongelmaan parannusta.  

Usein tärkein syy siihen, ettei kamerasi tunnu tallentavan laadukasta videota, on valaistuksen puute. Et näe itsekään hyvin pimeässä, vaikka silmäsi ovat valoherkempiä kuin kamera. Kameran sensoreilla on erilainen herkkyys valolle. Mitä korkeampi herkkyys – jota kutsutaan myös ISO-arvoksi – sitä huonommalta kuva näyttää. Jos käyttämäsi kamera ei saa tarpeeksi valoa kennoihinsa, se lisää valoherkkyyttään pystyäkseen vangitsemaan kuvattavan hetken, ja tämä vaikuttaa tuloksena olevaan kuvaan.

Korkean ISOn kuva näyttää paljon pahemmalta, koska siinä on lisää kohinaa. Siksi ISO-arvoa pitää saada matalammaksi, mutta samaan aikaan valaistusta tulee lisätä. 

Sisätiloissa kuvaaminen ilman tarpeeksi montaa ikkunaa on tuhoon tuomittu, vaikka jonkin verran pääsisikin luonnonvaloa sisään.  Luonnonvalo on kauneinta valoa videossa, mutta varsinkin Suomessa sitä on vaikea saada muuten kuin kesällä. 

Erilliset valaisimet auttavat asiaa ja niillä voidaan imitoida luonnonvaloa. Valaisimia ja lamppuja on toki tavallisessa marketissakin, mutta suosittelemme tilaamaan niitä lamppujen ja valaisimien erikoisliikkeissä, joista yksi hyvä esimerkki on Nettilamppu osoitteessa https://www.nettilamppu.fi/

LED-valoja videoihin sateenvarjoilla tai softboxilla

Nykyään parhaat onnistumiset saadaan laadukkaalla LED-valolla. Tehokas LED-valo voi toki maksaa paljon, mutta se on sen väärtikin. Hyvän LED-valon lisäksi tarvitset ns. softboxin, joka hajottaa valoa ja pehmentää sen vaikutusta videokuvassa. Softboxit ovat kuin läpikuultavia laatikoita. Yleisin softbox-malli on suorakulmainen, joka jäljittelee ikkunasta tulevaa valoa. Softboxin vaihtoehtona toimivat ns. sateenvarjot, jotka asetellaan valon eteen. 

Hyvässä monipistevalaisussa päävalon lisäksi tarvitset lisäksi täyttövaloja. Ne antavat valoa, joka ei ole yhtä voimakas kuin päävalosi. Täyttövalot auttavat valaisemaan ja poistamaan kasvoihin ja taustaan jääviä varjoja. Lisäksi ns. hiusvalo voidaan asettaa sivulle tai taakse. Sen avulla voidaan erottaa kuvattava kohde taustasta. Tämä lisää syvyysvaikutelmaa. 

Niin monipistevalaisussa kuin softboxien tai sateenvarjojen käytössä kokeilu on tärkeää. Kokeile eri kulmia ja etäisyyksiä, jolloin saat erilaisia varjoja, jotka voivat tehostaa kuvaa ..tai pilata sen. 

Yhdellä valolla voittoon

Jos et taas halua käyttää – tai et pysty käyttämään – useita valoja, on pelastajana tässä rengasvalo. Monet tubettajat ja vloggaajat ovat ihastuneitar rengasvaloon, koska se valaisee tasaisesti. Ja tietenkin vain yhden valon asentaminen on helppoa. Jos myös budjettisi ei ole kovin korkea, on rengasvalo järkevä vaihtoehto. 

Rengasvalot ovat todellakin renkaan muotoisia ja ne voidaan usein asettaa kameran päälle. Rengasvalot ovat todella voimakkaita, vaikka ne koostuvatkin periaatteessa renkaanmuotoisesta lampusta. Se kuitenkin luo todella tasaista valoa koko kasvoillesi, eikä varjoja näy niissä. Rengasvalot sopivat kirkkautensa vuoksi täydellisesti myös meikkaamiseen. 

Et välttämättä tarvitse myöskään erillistä jalustaa tälle valolle, koska ne voidaan asettaa kameraan kiinni siihen kohtaan, jossa yleensä on salamavalo. Monet pitävät myös sen tuottamasta pyöreästä valokeilasta, joka näkyy silmiesi kautta. Muista kuitenkin aina laittaa rengasvalo kuvattavan kohteen eteen, sillä muussa tapauksessa tällainen valo tuottaa ikäviä varjoja kasvoille. Eri asia sitten jos haluat tuottaa varjoja, kuten esimerkiksi vanhoissa noir-elokuvissa on tapana tehdä, synkän tunnelman luomiseksi. 

Oli valintasi sitten monipistevalaisu tai pelkkä rengasvalo, tärkeintä on aina riittävä valaistus.